Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Η κατάστασή μας σήμερα είναι η ακόλουθη: 

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο πιστεύουν ότι ο δημιουργός του σύμπαντος έχει γράψει ένα βιβλίο. 


Για κακή μας τύχη υπάρχουν πολλά τέτοια βιβλία, και όλα τους ισχυρίζονται ότι εκφράζουν κατ' αποκλειστικότητα την αλήθεια. 

Οι άνθρωποι τείνουν να οργανωθούν σε ομάδες, αναλόγως των αποκλειστικών ισχυρισμών που αποδέχονται- και λιγότερο με βάση την γλώσσα, το χρώμα του δέρματος, τον τόπο γέννησης, ή άλλο φυλετικό κριτήριο. 

Το κάθε ένα από αυτά τα κείμενα παροτρύνει τους αναγνώστες να υιοθετήσουν μια σειρά από πίστεις και πρακτικές, από τις οποίες κάποιες είναι ακίνδυνες, πολλές όμως όχι. 

Πάντως όλες συμφωνούν με έναν αρρωστημένο τρόπο σ' ένα σημείο: ο "σεβασμός" για άλλες πίστεις, ή για απόψεις των απίστων, δεν είναι μία στάση που ο θεός εγκρίνει. 

Παρ' όλο που όλες οι θρησκείες έχουν επειρεασθεί από ένα πνεύμα οικουμενισμού, το κεντρικό δόγμα κάθε θρησκευτικής παράδοσης είναι ότι όλες οι άλλες είναι απλώς φορείς πλάνης, ή στην καλύτερη περίπτωση, έχουν επικίνδυνες ατέλειες. 

Επομένως, η μισαλλοδοξία είναι εγγενής σε ότι κάποιες ιδέες μπορούν να οδηγήσουν σε αιώνια ευτυχία, ή στο αντίθετό της, δεν μπορεί να αποδεχθεί την δυνατότητα να παραπλανηθούν άτομα που αγαπά από τις ενέργειες των απίστων. 

Η βεβαιότητα για την μέλλουσα ζωή είναι απλώς ασύμβατη με την ανεκτικότητα στην παρούσα ζωή! 
Απόσπασμα από το βιβλίο του Σαμ Χάρις "το τέλος της πίστης". 


Εμμανουηλ Παπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου