Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΠΏΣ Η ΚΑΘΟΛΙΚΉ ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΣΥΓΚΆΛΥΠΤΕ ΕΠΊ ΔΕΚΑΕΤΊΕΣ ΒΙΑΣΜΟΎΣ ΑΝΗΛΊΚΩΝ

Είναι δύσκολο να δεις την ταινία του 2015 Spotlight και να μην νιώσεις ρίγος και αηδία. Κύριο θέμα της είναι η έρευνα που έκανε η ομώνυμη ομάδα δημοσιογράφων της Boston Globe για να ξεσκεπάσει το σκάνδαλο παιδεραστίας στην Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης. H πραγματική ομάδα κέρδισε το 2003 βραβείο Πούλιτζερ, ενώ η ταινία ηταν υποψήφια για 6 Όσκαρ.
Η έρευνα απέδειξε ότι μόνο στη Βοστώνη και σε σύνολο 1.500 κληρικών, 249 από αυτούς είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά περισσότερα από 1.000 ανήλικα παιδιά. Το σκάνδαλο ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο μοτίβο: οι ιερείς που ξεσκεπάζονταν αποσύρονταν από την εκάστοτε ενορία, έπαιρναν αναρρωτική άδεια για λίγο καιρό και μετά επανατοποθετούνταν σε άλλη ενορία.
Το παιδοφιλικό κύκλωμα ήταν κάτι που η Καθολική Εκκλησία γνώριζε, αλλά επιμελώς συγκάλυπτε με τη βοήθεια δικηγόρων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας που “κοιτούσε τη δουλειά της”. Όσα από τα θύματα δεν αυτοκτονούσαν, αυτοαποκαλούνταν επιζώντες.
Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την παραίτηση του Παπικού Καρδινάλιου της Βοστώνης. Δύο χρόνια αργότερα, τοποθετήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ σε μία από τις πιο σημαντικές καθολικές εκκλησίες στον κόσμο, στην Basilica di Santa Maria Maggiore στη Ρώμη.
Μετά από έρευνες ετών, το 2009 η Αγία Έδρα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία παραδεχόταν την εμπλοκή ιερέων της, σε ποσοστό μεταξύ 1,5% και 5%, σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων τα τελευταία πενήντα χρόνια. H John Jay Report συγκεκριμενοποιεί το ποσοστό στο 4%.
Στην Wikipedia υπάρχει ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη σε αντίστοιχα σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας στις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη. Αν και η Ελλάδα, ως Ορθόδοξη χώρα, δεν είναι μέσα σε αυτές, σε άρθρο του 2009 στο Βήμα διαβάζω για τρεις καταδικασμένους ιερείς. Σε περσινό άρθρο του TVXS βρίσκω κάποιες ακόμα υποθέσεις.
Οι οργανικές θέσεις ιερέων στην Ελλάδα είναι 8.300. Το ποσοστό 4% σε αυτή την περίπτωση μεταφράζεται σε 332 ιερείς, που στατιστικά και μόνο, μπορεί να κακοποιούν παιδιά.
Το Newsweek ισχυρίζεται ότι οι ιερείς δεν βιάζουν ανήλικους σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι οι άντρες μη κληρικοί. Ακόμα και αν ισχύει όμως αυτό, οι ιερείς ανήκουν σε ένα σώμα που έχει και τη θέληση και τη δύναμη να τους προστατεύσει και να συγκαλύψει τα εγκλήματά τους.
Γι’ αυτό το λόγο, πιστεύω ακράδαντα ότι η Εκκλησία στην Ελλάδα έχει κάνει τα στραβά μάτια σε ανάλογα περιστατικά κακοποίησης. Θυμόμαστε όλοι ότι τον Οκτώβρη του 2015 αποκαλύφθηκε πως ο Άνθιμος επιχείρησε να συγκαλύψει τριπλό βιασμό ανηλίκου στο Παπάφειο Ίδρυμα. Μπορεί ο δράστης να ήταν ανήλικος, αλλά οι ενέργεες του Άνθιμου είναι αρκετά αποκαλυπτικές για το πού μπορεί να φτάσει ο ανώτατος κλήρος για να προστατεύσει το όνομα της Εκκλησίας. Υπενθυμίζω ότι για τις ενέργειες του του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Αμφιβάλλω αν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα μια εκτεταμένη έρευνα για το θέμα, όπως στο Spotlight. Ένας λόγος είναι ότι στην επαρχία τα θύματα και οι οικογένειές τους δεν μιλάνε εύκολα. Οι περιπτώσεις του Άλεξ και του Βαγγέλη θα είναι πάντα πειστήρια για τις ένοχες τοπικές κοινωνίες. Ένας άλλος λόγος είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ερευνητική δημοσιογραφία, εκτός από 1-2 ανθρώπους που κάνουν ακόμα ντοκιμαντέρ. Καμία εφημερίδα και κανένα κανάλι δεν έχει τα cojones να τα βάλει με την Εκκλησία.
Επιμύθιο: προσέχετε πού εμπιστεύεστε τα παιδιά σας. Ακόμα και αν είστε θρησκευόμενοι, ζείτε στο 2016. Καταλάβατε επιτέλους ότι ο κάθε παπάς είναι ένας απλός δημόσιος υπάλληλος και όχι εκπρόσωπος του θεού σας.
ΥΓ: ποντάρω όλα μου τα λεφτά ότι από τις 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ, η ταινία θα κερδίσει τουλάχιστον στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.


Read more http://stefivos.com/spotlight/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου